Slaapoefentherapie

Slaapoefentherapie Volwassenen

De dag beïnvloedt de nacht en een slechte nacht heeft invloed op de dag. Wanneer u slecht slaapt of onvoldoende uren maakt, kunt u hier last van krijgen in het dagelijks functioneren. Een slaapprobleem is een 24-uurs probleem. Chronische slapeloosheid heeft gevolgen voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.

De slaapoefentherapie is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten. De focus van slaapoefentherapie is het bereiken van een positieve gedragsverandering waarbij gewerkt wordt aan de duur, de kwaliteit en het tijdstip van slaap. Systematisch worden de onderliggende oorzaken en in standhoudende factoren van uw klachten en het slaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost. Goed slapen kunt u leren op verschillende manieren door:

  • Inzichten die gezond slaapgedrag bevorderen
  • Inzichten hoe uw klachten samenhangen met slaapproblemen
  • Oefenstof die op maat wordt gemaakt voor uw unieke verstoorde slaappatroon
  • Bewustwording van eigen gedachten en leren gedachten weer neutraal te maken
  • Omgaan met de gevolgen van het slaapprobleem waardoor stress vermindert en een vicieuze cirkel doorbroken wordt
  • Uitleg over gezonde slaap passend bij uw leeftijd

Slaapoefentherapie Baby’s, Kinderen (en ouders)

30% van alle slaapproblemen komt voor in de leeftijd tussen 0-18 jaar. Baby- en kinderhersenen zijn continue in ontwikkeling. Ieder kind heeft een eigen ritme, maar essentieel is, dat er aan de slaapbehoefte in uren is voldaan. 
 
Bij baby’s kunnen er problemen ontstaan met slapen (te weinig, te veel, onrustig), drinken/eten (focus op drinken of juist niet drinken), huilen, overprikkeling, druk zijn, moeilijk te kalmeren, overbeweeglijkheid, maaien met de armen, overstrekken, slecht reageren op prikkels, aanraking en geluid.
Bij peuters en kleuters kunnen er problemen ontstaan zoals vastklampen, separatieangst, driftbuien, niet meer reageren op contact, tegenstrijdig gedrag en terugval in de ontwikkeling.

De nadelige gevolgen van een slechte nachtrust bij de oudere kinderen kunnen zijn: vermoeidheidsklachten, gedragsproblemen, opvliegendheid, ongeremdheid, concentratieproblemen, verminderde leerprestaties, sombere gedachten, angst, lusteloosheid, depressie, verslavingsgevoeligheid (eten, gamen), overgewicht, diabetes, verminderde weerstand en hoofdpijn.

De behandeling van baby’s en jonge kinderen verloopt via de ouders. We bepalen samen naar aanleiding van het intakegesprek, een plan van aanpak.  Slaapoefentherapie bij baby’s en jonge kinderen richt zich bijvoorbeeld op: slaapvoorwaarden en slaaphygiëne-adviezen. Psycho-educatie: slaap, veiligheid, hechting, huilen, sensitief ouderschap en emotieregulatie en coregulatie. Het slaapgedrag, de duur, de kwaliteit en het tijdstip van de slaap.

Bij oudere kinderen kan de begeleiding meer praktisch uitgebreid worden met: adem- en ontspanningsoefeningen, loslaat-, gedachten- en focusoefeningen, mindfulness- en cognitieve gedragsinterventies.

Slaapoefentherapie wordt bij kinderen onder de 18 jaar volledig vergoed door de basisverzekering. Een verwijsbrief van de huisarts wordt geadviseerd.

Slaapoefentherapie staat aangemerkt als aanbevolen samenwerkingspartner en verwijsmogelijkheid in de richtlijn van de JGZ: Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen 2017 in thema 7.

 
 
 
Secured By miniOrange